Kazan z Dašického zátiší

Chodský víkend - ... dny další ...

15.07.2013 09:58

aneb "KOLO!" :)

         

5.7. Lednické rybníky - 13 km

Před chatkami účastníků Chodského víkendu mohutně syčí repelenty - čeká nás okruh kolem dvou ze zdejší soustavy rybníků, komáři si tedy mají na co brousit sosáky. Začíná prodloužený sváteční víkend a kemp od včerejšího večera praská ve švech. Při našem nepřehlédnutelném ranním srazu před recepcí tak máme spoustu obecenstva. Je 10 hodin dopoledne a teplota už se pomalu šplhá ke svým každodenním téměř 30-ti, čekáme ve stínu na poslední účastníky a vyrážíme na mini-poradu k impozantní stavbě, kterou je Apollonův chrám nad Mlýnským rybníkem. Netušíme, že nás čekají stavby ještě impozantnější ... 

         

  

Dobře 90% zdejších návštěvníků tvoří cyklisté a většina turistických cest jsou zároveň cyklostezky. A protože dnes už nejsme zanedbatelná skupinka, tak z důvodu bezpečnosti nás, chlupáčů i cyklistů dostáváme rozkaz včas na ně hlasitě upozornit. Jakmile se tedy vydáme na cestu, už se zpředu i zezadu ozývá volání a neopustí nás až do konce víkendu. Dodnes s sebou cuknu při slově "Kolo!" :o

Po pár kilometrech přicházíme k Chrámu tří Grácií. Usadíme se ve stínu mezi sloupy krásné půlkruhové stavby se sousoším tří bohyní, dokud nás z příjemného odpočinku nevytrhne hvizd náčelníkovy píšťalky a povel "Pěééét minut!" - ano ano, letos tvoříme dokonale organizovaný útvar :))) 

       

Z frekventované cyklostezky odbočíme na naučnou stezku vyšlapanou kolem rybníků, kde mohou být psiska konečně navolno. Cesta ve vedru a vlhku zarostlou cestičkou připomíná občas prales. Brzy nacházíme přístup do vody a všechna psiska se běží zchladit. Kazik se smočí podle svého zvyku "po bříško" a pak tradičně pozoruje hemžení z bezpečí suchého břehu :))

 

Přicházíme do poloviny dnešního výletu, k Hraničnímu zámečku, což je další z mnoha místních Lichtenštejnských staveb v klasicistním stylu. Uděláme rozruch mezi cyklisty a dáváme si oběd. Po společném fotu před zámečkem pokračujeme po druhém břehu rybníka, bohužel opět po cyklostezce, ale máme už nacvičeno, takže psiska jsou povětšinou na volno :)

      

Černá mračna v dálce nás donutí na závěr cesty trochu zrychlit, ale nakonec se žádná bouřka nekoná a večer je opět jasný a teplý. Briefingujeme na tradičním místě u kempového rybníčku, ale brzy se rozcházíme, protože kvůli komárům se dlouho sedět nedá. Holt, jižní kraje :)

           

 

6.7. Valtice - 13 km - část první

Sobotní dopoledne se auty přiblížíme k Valticím a z parkoviště naproti hájovně se vnoříme do místních lesů. Netrvá dlouho a vynoříme se na louce s impozantním loveckým zámečkem zvaným Rendes-vouz nebo také Dianin chrám. Nádhera, nádhera, duše plesá nad přemírou romantiky v tomto kraji ... jen psiska vidí pouze další úžasnou louku na proběhnutí :)) Netrpělivě zapózují pro účastnická fota a už se zase rozbíhají po posekaném trávníku.

         

Po celkem delší pauze vypustíme psiska do rybníka a lesy dojdeme k mýtině s kaplí Svatého Huberta. Obloha se zatáhla a začíná pršet. Nás to ale neodradí a v příjemném chvilkovém letním deštíku šlapeme dál směrem k Valticím, lesy, mezi poli a vinicemi ...

           

         

           

       

 

 

 

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode